خیلی از ما هنگام عبور از کنار بناهای معروف، فقط طراحی و زیبایی ظاهری آن ها را می بینیم، ولی آیا تا به حال به سبک و  فلسفه معماری آن بناها توجه کرده ایم؟ معمولا به این موضوع کمتر کسی فکر می کند. بنابراین در این مطلب تصمیم گرفته ایم در کنار معرفی زاها حدید و بناهای معروف و مجللی که او طراحی کرده است، سبک و فلسفه معماری این معمار بزرگ را نیز بررسی کنیم.

سبک معماری زاها حدید

سبک معماری زاها حدید در اوایل حرفه شغلی او

معمولا افراد سبک معماری زاها حدید را در طراحی معروفی که برای مرکز ورزش های آبی المپیک لندن انجام داده است، می شناسند. ساختمانی که در طراحیش از مفهوم جریان حرکت آب الهام گرفته شده است و استفاده از خطوط منحنی که یکی از ویژگی های طراحی زاها حدید است، به خوبی در آن به چشم می خورد. بد نیست بدانید که این معمار عراقی- انگلیسی، اولین زن تاریخ بود که مدال طلای سلطتنی معماری را دریافت کرد.

سبک معماری زاها حدید

<< مرکز ورزش های آبی لندن >>

سبک معماری زاها حدید

<< مرکز ورزش های آبی لندن >>

سبک معماری زاها حدید زمانی پدید آمد و مورد پسند همگان قرار گرفت که او طراحی معروف خود را برای برج پیک هنگ کنک انجام داد. برج پیک هنگ کنک، ساختمانی افقی می باشد که به سبک ساختار شکن طراحی شده است. باید بگوییم که این برج در آن زمان توجه دنیای معماری را به سوی خود جلب کرد. در مقابل، متاسفانه اغلب کانسپت ها و طراحی های رادیکالی زاها حدید در دهه 1980 و اوایل دهه 1990، مانند مرکز هنر و رسانه دوسلدورف، هیچ وقت به مرحله ساخت نرسید. به این علت که طراحی ها و کانسپت های او در آن زمان بسیار غیر معمول بودند. بنابراین زاها حدید به معمار کاغذی معروف شد که اغلب طرح های او در مرحله طراحی بود و به مرحله اجرا نمی رسید.

سبک معماری زاها حدید

<< برج ویکتوریا پیک هنگ کنگ >>

سبک معماری زاها حدید در آخرین آثار او

اگر بخواهیم آخرین آثار زاها حدید را بررسی کنیم، باید بگوییم که ساختمان های عمومی که او طراحی کرده است اغلب به صورت دینامیک و پویا هستند. سبک معماری زاها حدید شامل خطوط موثر و قابل توجهی است که اغلب این خطوط، منحنی هایی هستند که با ظرافت و دقت خاصی طراحی شده اند. در خیلی از موارد دیگر در طراحی های او سبک معماری بروتالیسم نیز دیده می شود مانند ایستگاه آتش نشانی ویترا که در سال 1994 طراحی شده است. این ایستگاه آتش نشانی ساختمانی بتنی است که در نمای آن هیچ گونه مصالح تزیینی استفاده نشده است و فقط بتن دیده می شود. زاها حدید از طراحی دو ساختمان، مرکز هنرهای معاصر سینسینتی و مرکز علمی فائنو ولفسبورگ، که قبلا انجام داده بود ایده گرفت و شکل هندسی ایستگاه آتش نشانی ویترا را با پیروی از طرح آن ها انجام داد.

سبک معماری زاها حدید

<< ایستگاه آتش نشانی ویترا >>

سبک معماری زاها حدید

<< ایستگاه آتش نشانی ویترا >>

سبک معماری زاها حدید

<< مرکز هنرهای معاصر سینسینتی >>

سبک معماری زاها حدید

<< مرکز علمی فائنو ولفسبورگ >>

زاها حدید در سال 2011 به خاطر طراحی و معماری آکادمی اولین گریس بریکستون، برنده جایزه استریلینگ شد. در طراحی این ساختمان زوایای تند و خطوط شکسته که از ویژگی های سبک معماری زاها حدید است دیده می شود. اثر دیگر او مرکز حیدر علی اف باکو است که یکی از اثرات معروف زاها حدید است که به سبک ساختار شکن طراحی شده است.

سبک معماری زاها حدید

<< آکادمی اولین گریس بریکستون >>

سبک معماری زاها حدید

<< مرکز حیدر علی اف باکو >>

شرکت معماری زاها حدید

شرکت زاها حدید در سال 2006 افتتاح شد. در این شرکت مجموعه ای از خدمات طراحی های معماری، جواهرات، دکوراسیون داخلی و نمایشگاهی را انجام می دهند. زاها حدید علاوه بر معماری نیز مبلمان لوکس و مجللی را طراحی کرده است که بسیار زبان زد می باشند، مانند میز le-a. طراحی این میز جلو مبلی از مدل موهای پرنسس لیا در فیلم جنگ ستارگان الهام گرفته شده است.

سبک معماری زاها حدید

<< میز Le-a >>

هدف اصلی سبک معماری زاها حدید

زاها حدید تاکید داشته است که سبک و طراحی معماری خود را برای معروفیت شخصی اش انجام نداده است. بلکه  چالش ها و فرصت های موجود در قرن 21، پایه و اساس سبک طراحی او را شامل می شود. او همچنین ادعا کرده است که معماری ساختمان ها باید باعث پیشرفت جامعه و همچنین پیشرفت زندگی شخصی مردم شود. ساختمان هایی که از دید زاها حدید و شرکت معماریش به وجود آمده است، ممکن است از نظر مردم تنها خارق العاده و پر جلوه باشند، ولی پایه و اساس همه بناهای معماری شده توسط آن ها برای تسهیل و بهبود زندگی روزمره مردم است. این معمار موفق وجهه منفی نیز داشته است، مانند پیشنهاد رک و راستش برای وسعت دادن پیاده روهای لندن تا مشکلات آلودگی و امنیت جاده ها را کاهش دهد و همچنین طراحی دو آسمان خراش او در لندن، با مخالفت های زیادی همراه بود.

سبک معماری زاها حدید

طراحی های بحث برانگیز، رویاهای غیر قابل باور و شاهکارهای معماری زاها حدید باعث شده است که سبک معماری او در تمام جهان شناخته شده باشد و او بعد از مرگش در سال 2016 به یکی از اسطوره های جهان معماری تبدیل شد.


مطالب مرتبط:

– لوکوربوزیه و 12 درس معماری مدرن که می توان از او یاد گرفت – قسمت اول

– فلسفه و سبک معماری نورمن فاستر

– سیزده ساختمان نمادین که توسط فرانک گری طراحی شده است – قسمت اول